Autor: Dr. Shawna Darou, ND 

Am citit recent un articol care m-a entuziasmat cu privire la implicațiile sale. Articolul se numește „Penetrarea Sistemului Nervos” de către Gaia Vince (articol original). În articol, autoarea descrie experiența unei femei ce suferea de artrită reumatoidă severă și care a folosit stimularea nervului vag pentru a minimiza inflamațiile.
Ceea ce înseamnă că prin activarea nervului vag, care funcționează prin sistemul nervos parasimpatic, putem influența în mare măsură inflamațiile și sistemul imunitar. Rolul pe care îl are creierul în inflamații ale corpului este profund. Dacă suferi de probleme ale stomacului, tensiune ridicată, depresie sau condiții inflamatorii, te rog citește în continuare. Dă-mi voie să-ți explic posibilele implicații, pas cu pas.

Ce este nervul vag?

image470În primul rând, nervul vag este cel mai lung nerv din corp și își are originea în creier ca a zecea pereche de nervi (despre nervii cranieni), coboară de la gât și trece prin sistemul digestiv, ficat, splină, pancreas, inimă și plămâni. Acest nerv are implicații majore în sistemul nervos parasimpatic și are ca responsabilitate răspunsul de „odihnă și digestie” (opusul sistemului simpatic care are ca răspuns: „luptă sau fugi”).

Notă: despre sistemul nervos parasimpatic și despre sistemul nervos simpatic.

Tonusul Vagal 

Tonusul nervului vag este cheia activării sistemului nervos parasimpatic. Tonusul vagal este măsurat prin urmărirea ritmului cardiac împreună cu ritmul respirației. Ritmul cardiac se accelerează puțin în momentul în care inspirăm și scade în momentul în care expirăm. Cu cât este mai mare diferența dintre ritmul cardiac în momentul inspirației și ritmul cardiac în momentul expirației cu atât este mai ridicat tonusul vagal. Un tonus vagal ridicat arată că trupul tău se poate relaxa rapid după o perioadă de stres.

Cu ce este asociat tonusul vagal? 

Un tonus vagal ridicat îmbunătățește funcționalitatea multor sisteme din corp: reglarea zahărului din sânge, reducerea riscul atacurilor vasculare cerebrale și a bolilor cardiovasculare, scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățirea digestiei prin o mai bună producție a enzimelor digestive de bază și reducerea migrenelor. Un tonus vagal ridicat este de asemenea asociat cu o dispoziție mai bună, anxietate scăzută și mai multă rezistență la stres.
Unul dintre cele mai interesante roluri ale nervului vag este că în esență, citește microbiomul (sistemul de celule microbiene) și pentru a controla inflamația inițiază un răspuns  ce se bazează pe detectarea organismelor patogene (agenți infecțioși) versus detectarea organismelor non patogene. În acest mod, echilibrul microbiomului intestinal are efect asupra stării de spirit, nivelului de stres și inflamației generale.

Cu ce este asociat un tonus vagal scăzut?

Un tonus vagal scăzut este asociat cu boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, depresie, diabet, sindrom de oboseală cronică, tulburări cognitive și rate mult mai mari de boli inflamatorii. Bolile inflamatorii includ toate bolile autoimune (artrită reumatoidă, boală inflamatorie a intestinului, endometrioză, boli tiroidiene autoimune, lupus, dermografism și așa mai departe.)

Cum ne creștem tonusul vagal? 

În articolul pe care l-am citit, tonusul nervului vag a fost crescut printr-un aparat ce stimula nervul vag. Vestea bună este că putem să o facem pe cont propriu, dar necesită o practică regulată. Până la un anumit nivel, suntem genetic predispuși la o variațiune de nivele ale tonusului vagal, dar asta nu înseamnă că nu se pot schimba. Mai jos sunt câteva metode de creștere a tonusului vagal:

1. Respirația din diafragmă, ritmică și ușoară. Respirația din diafragmă crește și întărește, mai degrabă nervul vag decât respirația din partea de sus a plămânilor.

2. Fredonatul sunetelor. Pentru că nervul vag este conectat la corzile vocale, fredonatul stimulează mecanic nervul vag. Poți fredona un cântec sau chiar și mai bine să repeți sunetul „OM”.

3. Vorbitul. În mod similar vorbitul ajută la stimularea nervului vag datorită conexiunii sale la corzile vocale.

4. Spălarea feței cu apă rece. Acest mecanism nu este cunoscut însă apa rece pe față stimulează nervul vag.

5. Meditația, în mod special meditațiile de iubire care promovează sentimente de bunăvoință față de sine și față de ceilalți. Un studiu din 2010, făcut de Barbara Fredrickson și Bethany Kik arată că prin creșterea emoțiilor pozitive se ajunge la creșterea aproprierii sociale și la o îmbunătățire a tonusul vagal.

6. Balansarea florei microbiene intestinale. Prezența bacteriilor sănătoase în intestine creează o buclă de feedback pozitiv în nervul vag crescându-i tonusul.

Gestionarea răspunsului inflamator al organismului 

Implicațiile acestor practici simple asupra sănătății generale și în mod special asupra răspunsului inflamator al corpului ajung departe. Dacă suferi de o boală inflamatorie, tensiuni stomacale, tensiune arterială sau depresie, o examinare a tonusului vagal este recomandată.
Știm de ani de zile că exercițiile de respirație și practica meditației sunt benefice pentru sănătatea noastră, însă este fascinant să învățam mecanismele prin care ele funcționează. Sper ca acest scurt articol să te inspire să începi o practică de meditație, pe mine m-a convins și de asemenea să cauți alte metode de gestionare a răspunsului inflamator al corpului.

Sursa articolului: http://upliftconnect.com/control-inflammation/

download (1)