Autor:  Alex Myles

Sunt empatică.
Am știut dintotdeauna că sunt oarecum diferită de mulți din jurul meu. Descoperind mai multe despre tipologia personalității empatice m-a condus spre o bună înțelegere a mea, și de asemenea, a relațiilor mele cu ceilalți și cu lumea înconjurătoare.
Mulți ani m-am simțit ca un extraterestru pe această planetă. De multe ori spuneam: „Eu nu sunt din această lume.” Nu cunoșteam mulți oameni asemănători mie, care să simtă lucrurile așa cum le simțeam eu sau să rezoneze într-un mod similar mie.
Ceea ce a avut cel mai mare impact, ca empatică, a fost felul în care simțeam în corpul fizic, mintal și emoțional durerea celorlalți ca și cum ar fi fost a mea. Acest lucru m-a schilodit emoțional și fizic și m-a făcut să trec prin suferințe enorme. Descrierea este de multe ori asemănătoare cu cea a unui burete, având capacitatea de a absorbi fiecare emoție și energie din jurul meu și apoi fiind trasă în jos de acestea.
Să învăț despre tipologia personalității empatice m-a ajutat foarte mult în a mă înțelege pe mine însămi mai bine, a învață să mă protejez și să nu mai permit energiilor toxice exterioare, emoțiilor și comportamentelor să mă afecteze într-un mod negativ.
În loc să absorb toate celelalte energii, acum le observ. Asta mă previne în a deveni copleșită, epuizată, mă previne în a suferi mintal sau fizic și a fi excesiv de emoțională.31bcaf36a0567d8a959cb49488cb63f1

Un empatic este o persoană care este foarte sensibilă la energiile și emoțiile pe care le emit ceilalți oameni, animale și tot ceea ce există în jurul lor. Au abilitatea de a scana câmpul informațional și psihicul celorlalte persoane și pot, în mod intuitiv, să primească informații și sentimente trecute, prezente și chiar viitoare, determinând astfel cu acuratețe stările mintale, emoționale și fizice ale celuilalt.
Zicala: „niciodată să nu judeci o carte după coperte” este adevărată pentru un empatic. Niciodată nu se încred în aparențele exterioare, superficiale și înșelătoare, întotdeauna simt ceea ce se petrece în spatele măștilor, dacă au încredere în propria judecată.
Din păcate, prea des, un empatic este determinat să creadă că aceste competențe paranormale nu există în lumea de astăzi și cuvintele lor ajung să fie criticate, necrezute sau li se spune că sunt greșite. De pe urma lipsei de importanță pe care un empatic o acordă intuiției sale vor profita cei care doresc să manipuleze, să înșele sau cei ce nu cred că aceste abilități există.
Pentru a reuși, este vital ca o personalitate empatică să învețe să aibă încredere în propria judecată și intuiție pentru a se putea alinia și a-și folosi abilitățile cu care s-a născut.
Dacă un empatic nu are o bună înțelegere asupra propriei persoane ori nu știe cum să gestioneze energiile în loc să se împotrivească lor sau să le absoarbă, nu numai că se poate destabiliza emoțional dar pot apărea și boli fizice sau depresie, în cazul în care stresul și anxietatea preiau controlul asupra corpului sunt șanse mari să ajungă la epuizare.

Există mai multe variațiuni ale personalității empatice. Unii oameni se vor identifica puternic, alții vor recunoaște doar câteva trăsături din cele ce urmează:

1. Se simte mai calm când este singur, iar în relații are nevoie să se distanțeze și să aibă perioade regulate de solitudine.

2. Când se află în compania altora, un empatic se luptă să înțeleagă dacă emoțiile pe care le simte sunt ale sale sau ale celor din jurul lui.

3. Se luptă pentru a rămâne prezent când haosul emoțional din jurul său împinge sau trage propriile emoții, gânduri, sentimente ale empaticului.

4. De multe ori spune DA celor din jurul său fără a se gândi la propriile nevoi.

5. În relații sau prietenii, îi pune adesea pe ceilalți înaintea lui, ca și cum plăcerea și fericirea celorlalți este mai importantă decât a sa.

6. Relațiile pot adesea să se miște cu mare viteză și să devină foarte intense într-un timp scurt deoarece un empatic se conectează la un nivel foarte profund și intim cu celălalt datorită abilității lor de a absorbi energia și emoțiile celorlalți.

7. Un empatic își va asuma adesea toată responsabilitatea pentru cum este tratat de ceilalți și pentru orice merge prost într-o relație. Dispun de o enormă compasiune și pot vedea cu claritate bagajul emoțional al celorlalți găsind astfel scuze pentru comportamentele lor, acest lucru fiind de multe ori în detrimentul empaticului.

8. Are tendințe de a se conecta cu oamenii care suferă și deseori vrea să îi vindece pe ceilalți sau încearcă să facă lumea un loc mai bun pentru ei.

9. Se pot găsi în situația în care iau asupra lor sau absorb problemele altora și sunt folosiți ca recipient de descărcare pentru bagajul emoțional al celorlalți.

10. Știu instinctiv când cineva din jurul lor nu spune adevărul.

11. Câteodată empaticii pur și simplu știu lucruri, fără să aibă vreo idee de unde au dobândit informația. Când încearcă să distingă adevărul de minciună poate părea că informația le este prezentată dinainte pentru a putea lua o decizie. Empaticul ar trebui să aibă încredere în informație doar dacă și-a dezvoltat abilitatea de a se cunoaște pe sine însuși și pe ceilalți cu acuratețe sau dacă gândirea paranoică sau altă informație îi întunecă judecata.

12. Mintea unui empatic este una curioasă și se regăsește constant în căutarea de răspunsuri, filozofii sau teorii.

13. Un empatic care este foarte aliniat cu el însuși și antrenat în citirea celorlalți va putea să recepționeze procesul de gândire al altuia chiar și dacă este la mii de kilometrii distanță.

14. Se conectează foarte puternic la regatul animalelor și se identifică cu ușurință cu durerea fizică și emoțională a animalelor

15. Cel mai adesea se simte împăcat și armonizat când petrece timp în natură și o explorează.

16. Poate simți energia lucrurilor fizice și adesea își va alege hainele sau materialele bazându-se pe energia atașată lor.

17. Dispune de o foarte mare creativitate și imaginație; scrisul, artele, muzica, pictura, dansul, actoria, arhitectura și designul sunt câteva din domeniile pentru care un empatic dezvoltă pasiune. 

18. Un empatic va fi foarte ușor de distras atunci când va face lucruri care nu îi plac și va evada foarte ușor într-o altă zonă sau va visa cu ochii deschiși când situația sau locul în care se află nu îi stimulează mintea.

19. Se zbate pentru a se relaxa în totalitate în prezența celorlalți, va lăsa garda jos și se va distra doar dacă se simte confortabil și ușurat în compania celor din jurul lui.

20. Preferă ca locul în care trăiește să fie minimalist și ordonat, spațiile dezordonate fiind foarte greu de suportat deoarece are suficiente senzații interioare care se petrec în el fără să aibă nevoie să își aglomereze psihicul mai mult.

21. Găsește foarte dificil să stea în prezența oamenilor egoiști sau a celor care îi pun pe ceilalți într-o lumină proastă pentru ca ei să arate mai bine. Empaticii vor sări adesea în apărarea celor care sunt respinși sau agresați în orice fel.

22. Locurile aglomerate sunt copleșitoare din punct de vedere emoțional și este nevoie de solitudine după întâlniri sociale.

23. Este foarte sensibili la sunete, mirosuri, lumină puternică și senzații ale anumitor materiale textile.

24. Suferă în mod regulat de oboseală și se simte secătuit după interacțiunea cu ceilalți.

25. Poate să devină timid și retras ca metodă de auto-protecție. Un empatic poate deveni introvertit pentru a evita durerea fizică și emoțională ce rezultă din interacțiunea cu ceilalți.

Alți oameni pot privi empaticii ca fiind capricioși și singuratici datorită perioadelor de solitudine de care au nevoie. Alții vor încerca să înțeleagă că aceste lucruri fac parte din personalitatea empaticului și este metoda lor naturală și confortabilă de a trăi. Empaticilor le plac conexiunile, dar au nevoie să balanseze acest lucru prin crearea unui spațiu sigur pentru ca ei înșiși să existe în paralel cu ele.
Supermarketurile, barurile/cluburile, întrunirile de familie și orice eveniment aglomerat poate fi greu de suportat din punct de vedere emoțional. În mod frecvent se vor retrage sau vor evada în grădină, baie sau bucătărie pentru a-și lua o pauză de la energia foarte intensă care apare atunci când mai mulți oameni se strâng în același loc.
Empaticii pot avea personalitate dependentă și pot prelua obiceiuri precum consumul de alcool, jocurile online sau se vor adânci într-o activitate anume ca formă de evadare pentru a nu mai simți atât de multă durere.
Să asculte sau să urmărească știrile din lume poate fi foarte traumatic deoarece durerea sau violența asupra oamenilor și creaturilor implicate în experiență poate fi transferată ca și cum ar fi a lor.
Empaticii sunt spirite libere, aventurieri, căutători de viață, spărgători de reguli, pentru că trăiesc în afara cutiei. Pentru alții, adeseori ei par a duce vieți neconvenționale sau neortodoxe. În orice caz, acest stil de viață este foarte natural și perfect potrivit pentru un empatic.

Cu cât empaticii învață mai mult despre ei înșiși, multe din caracteristicile de mai sus încep să aparțină trecutului, sau noi modalități de gestionare ce nu au efecte negative sunt descoperite . În timp ce mulți oameni se pot regăsi printre caracteristicile de mai sus, vor fi câțiva ce se vor recunoaște în multe din acestea pe măsură ce au găsit modalități de gestionare sau de înțelegere astfel încât viață să devină mai puțin dureroasă.
Cheia pentru reușita unui empatic este să recunoască fiecare trăsătură și să petreacă timp gândindu-se la impactul negativ pe care aceasta ar putea să o aibă sau care ar putea să încurce un anumit aspect a vieții lor. Când avem o bună înțelegere despre cum o anumită caracteristică ne afectează, putem găsi metode de a transforma orice efecte negative în efecte pozitive.
Cea simplu mod de a privi o tipologie empatică este ca și cum acest tip de personalitate este simultan o binecuvântare și o pacoste. Este o binecuvântare să ai abilitatea de a simți și a trăi viață la un nivel de sensibilitate atât de rafinat, astfel încât bucuria și iubirea să fie experimentate ca impulsuri electrice constante ce trec prin tine. Pe de altă parte, pacostea este că și vibrațiile joase se simt cu aceeași intensitate.

 Când empaticii învață să se protejeze pe ei înșiși prin a deveni constant conștienți de cum permit energiilor exterioare să îi penetreze, sunt pe o poziție din care pot transforma pacostea în binecuvântare astfel încât energiile toxice și dureroase să nu fie absorbite în psihic/suflet. Empaticii trebuie să se asigure că se vor înconjura de oameni ale căror energii vibrează la o frecvență apropiată cu a lor, astfel încât să nu fie vulnerabili și să se expună la energii ce le pot dăuna. Auto-protejarea este vitală.

Fiind empatic este cu adevărat o modalitate frumoasă de a trăi și experimenta viața. A ne rafina frecvențele astfel încât să ne menținem la un nivel vibrațional ridicat și refuzul de a prelua sau a absorbi orice ne va produce daune este cel mai simplu, magic, armonios și unic fel de a exista.

Sursa articolului: http://www.elephantjournal.com/2015/06/traits-of-an-empath-how-to-recognise-one/

web-of-energy